top of page

10 tips for relaxation

Aktualizováno: 24. 12. 2021

Umíte účinně relaxovat? Aneb jak to udělat, když je toho na vás v jeden moment až příliš...



Každý z nás se někdy dostane do situace, kdy se nahromadí spousta "ale" a "nejde to". Vědecky je prokázáno, že více než 5 těchto "ale" či "nejde to" způsobuje u každého z nás zvýšenou míru stresu až o 60%. A co teprve, když se těchto "ale" a "nejde to" sejde ještě víc...


"Je nemožné žít s negativními lidmi a přitom chtít pozitivní život."


desatero PRO POZITIVNÍ ŽIVOT


1. ZASTAV SE

Ano, zastav se. Někdy je toho na nás tolik najednou, že nevíme, kde začít. Který ten "oheň" máme hasit dřív, tak se snažíme hasit všechny najednou, a tím tedy neuhasíme žádný, jen je možná na chvíli utlumíme. Avšak víte jak je to s ohněm, je utlumený je do doby, než znova popadne dech. Proto než se pustíte do hašení několika věcí najednou, zastavte se. Dejte sami sobě 30 minut, za těch 30 minut se žádná z těch věcí zásadně nezmění/nezhorší a zřejmě ani nezlepší. Dejte si 30 minut, kdy si sednete, napijete se a splníte body 2-4. Pak teprve se pusťte do "akce".


2. POJMENUJ STRACH/SMUTEK/BOLEST

Je důležité si uvědomit, co vše se děje. Tím, že se budeme tvářit, že něco neexistuje, doufat, že třeba se na to nepřijde ... jen budeme sami sebe dostávat do dalších nepříjemností a stresu. Napište si všechny ty body = strachy pod sebe na papír. Opravdu si je napište, nestačí si je "myslet", je potřeba je pojmenovat a napsat si je, abychom je viděli před sebou. Pojmenujme vše, například zahnuli jste partnerce, tak čeho se bojíte, že budete mít ostudu nebo že vás žena opustí? Pojmenujte přesně a co nejkonkrétněji vše, čeho se "bojíte".


3. NAPIŠ SI MOŽNÁ ŘEŠENÍ

Ke každému jednotlivému "strachu" ze seznamu viz. předchozí bod si napiš, co nejhoršího se může stát. Jak nejvíce se ta situace může pokazit? A pak se u každého bodu zeptejte sami sebe: "jak to můžu zastavit? co můžu udělat proto, aby to nenastalo?" Prosím, pak udělejte revizi všech těchto bodů - jsou reálné /splnitelné? (například nemám peníze, tak můžete mít napsané řešení "vykradu banku", takže tento bod pokud nejste nejlepší lupič světa, tak reálné nebude ,-) Ke každému jednomu bodu se snažte najít alespoň 1 řešení, ideálně 3 řešení, věci, které můžete udělat. Pak si napište datumy, kdy je můžete udělat (dnes, zítra, za měsíc...).


4. DEJ SI SPRCHU

Bezvadný relaxační trik je sprcha, no ano, tak obyčejná věc dokáže tak neobyčejné věci. Svůj seznam nechte chvíli být. Jděte do sprchy, důležité je, aby sprcha na vás tekla seshora, tedy když se naložíte do vany, je to super, ale není to tato relaxační technika. Zde opravdu potřebujeme proud vody, který na vás bude shora stékat. Stoupnete si pod sprchu a pustíte na sebe příjemně teplou vodu, jak to máte rádi, ani horká, ani studená. Ať je vám fajn. Zavřete oči, a v duchu si uvědomujte, jak všechny ty tíživé věci z vás začínají pomocí vody stékat pryč, daleko od vás, někam kanalizací do moře, oceánu.. Zkuste si se zavřenýma očima uvědomovat jak všechny tyto strachy, bolesti a smutky z vás stékají po hlavě, vlasech, krku, zádech, ruky, prsa, břicho, boky, zadek, nohy... a končíte tím, že vše špatné a negativní z vás odchází palci u nohou. Tato relaxační technika je velmi jednoduchá, a použitelná pro každého, zabere vždy, vždy se vám po tomto procesu uleví. Pak si sedněte k seznamu a vyberte 3 věci, které uděláte hned v ten den. Udělejte je.


5. USMÍVEJ SE NA SEBE 5 MINUT DO ZRCADLA

Kdy naposledy jste se na sebe samé usmáli? Udělejte to teď, teď hned, běžte k zrcadlu a právě proto, že to poslední co se vám chce je "usmívat se", tak běžte k zrcadlu a usmívejte se, "donuťte se k úsměvu". Uvidíte, že po 2-3 minutách už to nebude tak "křečovité", vaše tváře se začnou uvolňovat. Využijte to, usmívejte se celých 5 minut. Je vědecky dokázáno, že pakliže se na sebe usmíváme alespoň 5 minut, tak náš mozek přimějeme k vyplavené hormonů štěstí, která nám zvednou náladu v průměru o 10-15%, a všichni víme, že když máme den "na nic", tak i zlepšení o 10-15% je úchvatné ,-)


6. 15 MIN DENNĚ JEN SÁM PRO SEBE

Pro to, abychom o sebe pečovali průběžně je fajn, abychom se o sebe starali průběžně. Ideální je, pokud se naučíme dělat si čas "sami na sebe". Dnešní doba je uspěchaná, stále kolem slyšíme "nemám čas". Prostě si do diáře naplánujte 15 minut jen na vás. Těch 15 minut využijte pro sebe, přemýšlejte nad tím, co byste chtěli, jaké máte sny, cíle a přání, a zkuste vymyslet vždy aspoň jeden nový bod, který budete moci ještě udělat na svojí cestě za svými sny, plány či cíli. Pro náš mozek je důležité "mít plán", vědět kam jdeme, co chceme. Lidé, kteří "přežívají" ze dne na den a neřeší co bude zítra, za týden, měsíc či rok se dostávají do depresí o 65% častěji než lidé, kteří plány a cíle mají. Proto je tento krok tak moc důležitý.


7. MEDITACE

Zkoušeli jste někdy meditaci? Ne? Vyzkoušejte ji! Nemusíte ji zařazovat každý den, stačí klidně jednou týdně 30 minut, ale vyzkoušejte to, na youtube lze najít nespočet videí, které vás učí meditovat krok po kroku, většinou jsou si velmi podobné, proto si vyberte podle průvodce, kdo je vám sympatický a komu budete naslouchat. Vyzkoušejte to, meditace prokazatelně tlumí dlouhodobý a nahromaděný stres. Pracujte s tím dřív, než se vám ten stres "zakousne" do vás a způsobí nějakou nemoc.


8. I LIKE TO MOVE IT

Hýbejte se. Není to o tom udělat si plán a "muset" začít běhat, cvičit, plavat, jezdit na kole... Ne. Hýbejte se, najděte pohyb, který vám dělá dobře. Každému dělá dobře jiný pohyb, co však funguje na většinu lidí je tanec. Vážně. Zkuste to, někdy přece můžete být sami chvilku se sebou a pusťte si muziku a juchůů roztančete to, jako by se nikdo nedíval, rozjeďte to na plný pecky, kašlete na to, zda jsou pohyby koordinované či ne, prostě si to užijte, vydejte ze sebe vše... Choďte. Kolik toho nachodíte za den či týden? Chůze je nejpřirozenější pohyb na světě, nemusíte ze dne na den dělat kdoví jaké výšlapy, ale zkuste přemýšlet nad tím, že dnes do obchodu nemusíte jet autem, když jdete jen pro pár maličkostí, které unesete nazpět. Využijte to, aspoň vás to bude "hlídat", že nekoupíte zbytečnosti, které byste nakoupit ani nechtěli, ale zrovna byli "v akci", takže ušetříte a navíc uděláte něco pro svoje zdraví. Každý den svou mysl nasměrujte na to "teď se budu chvilku hýbat". Uvidíte sami, jak po každém takovém "hýbání se" vám bude "lehčeji" na duši.


9. SPÁNEK

Vždyť vy to víte, víte, že denně musíte spát min. 6 hodin, jinak vaše tělo prostě bude unavené, a to si vždy vybere svou daň a klidu vám to určitě nepřidá. Spěte, ideální je spát 6-8 hodin pro dospělého člověka. Tím, že budete dodržovat jednoduché pravidlo - dodržovat délku spánku a chodit spát v cca stejnou dobu, tak vašemu tělu prokážete obrovskou službu. Tělo miluje režim, má rádo když ví, kdy se dostane jídlo a kdy se jde spát. Uklidňuje to mysl a tím tedy snižuje stres. Prosím, spěte. A úplně ideální je, pokud neusínáte sami, ale vedle někoho milovaného, i když by to měl být třeba zrovna pes či kočka, když zrovna jste bez partnera.-)


10. PIŠ SI KAŽDÝ DEN, CO SE PODAŘILO

Vezměte si deník, stačí i normální sešit za pár kaček, jde o to, abyste si začali každý den psát, co vám ten den podařilo. Někdy to budou velké věci a vy budete muset vybrat "jen tu jednu" a pak tu budou dny, kdy budete přemýšlet co napsat, ale i v tyto dny je potřeba vždy najít "tu jednu". Každý den si napište jednu věc, co se vám povedla, můžete si to napsat větou nebo klidně heslovitě jen slovem. Jednak toto samo o sobě funguje skvěle na náš stres, na to, že si sami vážíme sebe, protože "víme proč" a v čem jsme dobří. Avšak je prokázáno, že i z dlouhodobého hlediska je toto naprosto úchvatná věc, která pomůže snížit stres krátkodobý i dlouhodobý. Začnete se zase mít víc rádi.


Když se vám stane, že nějaký den prostě zapomenete, nahromadí se toho tolik, že to prostě nestihnete.. Nic se neděje, když to jde, dolaďte to druhý den, když ne, tak pokračujte dál. Vše je tak, jak být má. Jen nepřestávejte, sem tam zapomenout můžeme každý, ale důležité je pracovat na svém štěstí stále a průběžně. Zdraví máme jen jedno a nové si koupit nejde, tak se o sebe starejte průběžně.-)

80 zobrazení1 komentář
bottom of page